Santanyí entrega la Medalla d’Or de la Vila a Antoni Vidal Ferrando
El Teatre de Principal de Santanyí es va omplir de familiar i amics de l’escriptor per l’acte d’entrega del màxim distintiu que atorga l’Ajuntament de Santanyí
La figura d’Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, 1945) és una de les més importants de la cultura i les lletres catalanes que encara segueix en actiu, i de ben segur que passarà a la història com un dels grans escriptors que ha donat el municipi de Santanyí, juntament amb Bernat Vidal i Tomàs, Blai Bonet i Antònia Vicens. Per tot això, ahir divendres, al Teatre Principal de Santanyí, es va fer l’acte d’entrega de la Medalla d’Or de la Vila a Antoni Vidal Ferrando. En un acte molt emotiu que va deixar petit el teatre santanyiner, que era ple d’amics i familiars del narrador i poeta, va rebre la medalla de mans del batle del municipi Llorenç Galmés. Vidal Ferrando, mestre de professió, ha tingut per alumnes generacions de santanyiners (Galmés inclòs), per la qual cosa la seva influència al poble és més que notable, i el reconeixement justificat.

L’acte d’entrega de la distinció ha comptat amb les intervencions de consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur, el Director Insular de Cultura del Consell de Mallorca, Rafel M. Creus, i la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens, qui ha conduït l’acte. Tots ells han destacat la influència d’Antoni Vidal Ferrando en molts dels autors i poetes joves que el consideren com un referent i un mestre. A més, per l’entrega de la medalla, la Regidoria de Cultura havia encomanat un espectacle a Xisca Suau i Ramon Canyelles, que han comptat amb la col·laboració de l’escriptor santanyiner Joan Pons Bover. Així han posat sobre l’escenari un espectacle audiovisual que ha barrejat textos de narrativa i poesia de Vidal Ferrando amb música i vídeo, que s’enllaçaven en una mena de recorregut biogràfic de l’escriptor. A les imatges que s’han anat projectant en una gran pantalla, hi han participat persones de l’entorn de l’homenatjat, així com els seus fills i els seus néts, recitant els seus textos o interpretant diferents peces musicals al piano i cantades. Una vegada acabat l’espectacle, Antoni Vidal Ferrando ha pujat a l’escenari per recollir la Medalla d’Or de la Vila de Santanyí emocionat per l’homenatge, i no ha escatimat paraules per agrair la distinció.

Cal recordar que la Comissió d’Honors i Distincions del Santanyí va proposar el setembre de 2017, atorgar a Vidal Ferrando la Medalla d’Or de la Vila; la màxima distinció que pot concedir el consistori. Entre les qualitats que la comissió ha destacat de l’escriptor hi ha: “la seva presència i influència vital i literària del municipi en la seva obra, així com la manera original i d’una altíssima qualitat literària amb la qual ha sabut retratar el món santanyiner. També l’ample reconeixement que han rebut les seves obres en forma de premis, a la qual s’hi ha de sumar la seva tasca com historiador i docent, i el compromís amb la llengua i la cultura”.

Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, 1945) és poeta i narrador. Mestre de professió, la seva obra poètica neix de la seva identitat illenca per construir un discurs sobre l’ésser humà contemporani. Com a poeta ha guanyat els premis Ausiàs March (1985), Ciutat de Palma (1985 i 1995), el Cavall Verd – Josep M. Llompart de la crítica (1993), i la Flor Natura dels Jocs Florals de Barcelona (1994), entre d’altres. Entre les seves publicacions de poesia, hi podem trobar Calvari (1992), El batec de les pedres (1995) i Cap de cantó (2004). Els darrers anys s’han publicat diverses antologies poètiques, com El jardí de les delícies (2005) i A cops de ferro i àlgebra (2005). Al febrer d’enguany es va publicar la seva darrera recopilació de poemes: Aigües desprotegides (2018). Com a narrador s’ha de recordar la seva trilogia sobre la Mallorca del segle XX, iniciada amb Les llunes i els calàpets (1994) i completada amb La mà del jardiner (1999), premi Sant Joan de novel·la, i L’illa dels dòlmens (2007), premi de la crítica Serra d’Or. També s’ha de destacar el seu dietari Amors i laberints (2010). El maig d’enguany, Vidal Ferrando va presentar el seu darrer llibre Aigües desprotegides, un poemari amb les seves últimes creacions, també al Teatre Principal de Santanyí.

Bookmark and Share