L’Ajuntament de Santanyí reclama l’obertura al públic des Fortí de Cala d’Or
La Fundació Illes Balears va adquirir la fortalesa militar coneguda com Es Fortí situada a la bocana de Cala Llonga a Cala d’Or, al 1992, tot i que ja havia estat declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) al 1949.
Precisament per ser un BIC, segons la llei de patrimoni històric de les Illes Balears, hauria d’estar obert com a mínim quatre dies al mes, i així com en dies assenyalats. Però segons ha pogut constatar l’Ajuntament de Santanyí, no s’està complint amb aquesta normativa, i des del mes de desembre de 2017, Es Fortí, està sempre tancat.

Per tot això, des del consistori santanyiner, s’ha fet arribar un escrit a la Fundació Illes Balears exigint que Es Fortí estigui obert el mínim de dies que preveu la normativa, i de ser possible, que ho estigui tots els dies de l’any.

Es Fortí és una fortificació militar que servia d’allotjament de tropes que vigilaven la zona marítima del Migjorn de Mallorca. Va ser construït al 1730 per l’enginyer José Muñoz, i tenia una guarnició de quatre canons, 19 soldats i un sergent. L’exèrcit subhastà Es Fortí a finals del segle XIX, quan ja no tenia cap valor militar, i de llavors ha estat en mans privades, inclosa la família de D. Pep Costa, urbanitzador de Cala d’Or, fins a l’adquisició per part de la Fundació Illes Balears a principis dels anys 90.

L’estructura del monument està en bones condicions, però el pany que tanca la porta ha estat forçat en diverses ocasions i hi ha desperfectes a les teulades, en les canalitzacions de recollida d’aigües, en les parets, a més d’altres problemes. Per tot això, la batlessa pedània de Cala d’Or, Bàrbara Xamena, insisteix: “Es Fortí és una part molt estimada del nostre poble, i és una llàstima que no s’hi estigui fent el manteniment adequat, a més de no complir-se la norma que obliga a obrir-lo un mínim de dies l’any. És per això que demanem a la Fundació Illes Balears que reaccioni i posi remei a la situació, i que faci tot el possible perquè Es Fortí es pugui visitar i que els caladorers en puguin gaudir”.

Bookmark and Share