Una jove italiana, Lucia Pietrelli, guanyadora del XXVI Certamen de Poesia Bernat Vidal i Tomàs
Segons l’escriptora: “dels idiomes que sé parlar i escriure, el català m’ha volgut a mi”


Per primer cop, en 26 anys que se celebra el certamen de poesia Bernat Vidal i Tomàs de Santanyí, la guanyadora és estrangera, en aquest cas concret, italiana. El seu destí, la va portar a Mallorca fa uns anys: “a través d’un amic mallorquí vaig conèixer l’obra de Blai Bonet. “El mar” fou el primer llibre que vaig llegir en català” va comentar Lucia Pietrelli quan va recollir el premi. Ara viu a Barcelona, on ha après el castellà i català i ha escrit vàries obres en italià i castellà, “però amb aquest premi, sembla, que el català m’ha volgut a mi” va expressar emocionada.
L’obra “Violacions” fou la que va presentar Lucia Pietrelli al certamen de poesia Bernat Vidal i Tomàs, sota el pseudònim Martinenca, i que després de les oportunes deliberacions, el jurat compost per Antònia Vicens Picornell, Antoni Vidal Ferrando i Felip Munar Munar, es va decidir per aquesta obra.

L’acte de lliurament del premi, es va celebrar la nit del 6 de maig, al Teatre Principal de Santanyí. Tot i seguir el mateix patró cerimonial de cada any, la nit d’aquest divendres fou especial. El regidor d’Educació i Cultura, Cristòfol Vidal, que mai no ha perdut l’entusiasme a l’hora de d’organitzar i donar continuïtat a aquest certamen literari, va comunicar el final de la seva etapa: “Totes les històries tenen un final, i fins i tot, els finals feliços acaben amb la paraula fi. Avui ha arribat aquest moment per a mi, i donar les gràcies seria una excel•lent manera d’acabar”.
El regidor Vidal, va tenir paraules d’agraïment a tothom per: “donar-me l’oportunitat de representar-vos”, també va tenir paraules per a la seva dona, els seus col•laboradors i assessors, i una infinita llista de persones que han aportat “les seves genials idees”.
Del seu llarg discurs, es pot extreure la memòria de Bernat Vidal i Vidal que el regidor d’Educació i Cultura, com fa any rera any, li dedica a l’il•lustre escriptor: “la memòria de Bernat Vidal i Tomàs és ben viva entre nosaltres. Per això, ja sabeu que l’any 1976 l’Ajuntament li dedicà un carrer; i el 1982 el declarà fill il•lustre. Els premis que duen el seu nom són, avui, un referent en tota l’àrea lingüística catalana, un exponent de noves creacions i des del qual, han sorgit veritables creadors i artistes de la paraula”. Després del parlament de Cristòfol Vidal, el batle de Santanyí, Miquel Vidal va lliurar el premi, consistent en un xec de 2.255 euros, i un ram de flors, a la guanyadora del certamen. L’Ajuntament de Santanyí patrocinarà l’edició de l’obra premiada, que serà inclosa dins la col•lecció de poesia Balanguera. La presentació del llibre es farà per les festes de Sant Jaume 2011.


Tot seguit, després del lliurament del premi a la guanyadora, es va celebrar un concert, d’alt nivell, a càrrec de la prestigiosa soprano Marga Cloquell, acompanyada pel gran pianista Joan Roig. El concert no va deixar indiferent a ningú i la seva actuació fou efusivament aplaudida pel públic, quan va interpretar composicions de Mozart, Donizetti, Gound i Puccini. Precisament, fou d’aquest darrer compositor, que la soprano i el pianista decidiren repetir el “o mio babbino caro”, després que els assistents a l’acte demanaren amb els seus aplaudiments una cançó extra més, ja que la genial interpretació de la soprano, va causar una gran sensació entre el públic.Bookmark and Share