Senyores i senyors, amigues i amics.

La Batllesa, Maria Pons
La Batllessa,
Maria Pons

DISCURS DE LA PRESA DE POSSESSIÓ de MARIA PONS – 15 de JUNY de 2019

Companys i companyes de Consistori
Estimats conciutadans del municipi de Santanyí
Amigues i amics

Avui és el primer dia de la resta de la meva vida. Aquesta frase no és meva, com bé sabeu. Però encara que la frase no sigui meva, jo la vull fer meva. Perquè tanta és la responsabilitat que avui tenc l’honor d’assumir, com a primera dona batlessa del municipi de Santanyí, que, en efecte, ben bé puc exclamar que avui és el primer dia de la resta de la meva vida.

En un moment tan important per mi vull començar tenint un record per a tots aquells i aquelles que ho han fet possible. I començaré, com no pot ser d’una altra manera, per mon pare, que durant una llarga etapa va ser el saig d’aquest ajuntament. D’ell vaig aprendre a dir sempre sa veritat, a no defugir les adversitats, i a escoltar tothom. I són aquestes tres, les qualitats que vull posar en pràctica durant la meva etapa al capdavant de la batlia. També me’n record molt en aquest dia de la meva mare. Ella em va acompanyar, dia a dia. Fins a no fa massa temps, va ser testimoni directe de les meves passes dins el món de la política i del servei públic, i de la feina que he anat desenvolupant com a regidora municipal. Sempre em va transmetre el seu temor, el seu orgull i la seva confiança. Avui, estaria, de ben segur, més orgullosa que mai, com jo també ho estic de tenir una família tan meravellosa com la que tenc.

Sóc una dona afortunada. Molt afortunada. Mai m’han faltat els bons amics, homes i dones que m’han honorat amb la seva amistat durant molts anys, i que aquest matí també estan aquí, a la sala de plens, acompanyant-me. Per a vosaltres és també el meu agraïment. Un agraïment que vull fer encara molt més extens i fer-lo arribar a tots els veïnats i veïnades del municipi de Santanyí i de cada un dels seus nuclis. A tots sense excepció. Els que confiaren amb la candidatura que vaig encapçalar el passat 26 de maig, i aquells que legítimament varen optar per altres propostes polítiques. L’exercici de la democràcia consisteix, precisament, a acceptar la voluntat del poble, i en entendre que només des de la diversitat i la pluralitat es pot aconseguir una societat lliure.

Per això mateix, no tengueu cap dubte que seré sa batlessa de tots. L’Ajuntament que presidiré aquests pròxims quatre anys no farà parts, ni quarts, i no distingirà entre uns ciutadans i els altres. Tots sou part del municipi, i tots mereixeu ser tractats per igual. I, finalment, vull fer una menció especial a aquelles persones que durant aquests anys m’han fet costat en la meva trajectòria política. Especialment, els dos batles que m’han precedit, Miquel Vidal i Llorenç Galmés. Els vull dir que ha estat un honor formar part dels seus equips, i que faré tot el que estigui a la meva mà perquè el dia que deixi de ser batlessa pugui entregar al meu successor o successora un ajuntament tan ben gestionat com el que ells han dipositat a les meves mans.

Com és natural, també vull expressar el meu agraïment a tots els regidors i regidors amb qui he compartit tasques municipals. Igualment, aquest agraïment ha d’incloure a tota la família del Partit Popular, i de manera molt rellevant a la família del Partit Popular de Santanyí, perquè sense el seu suport no estaria avui aquí, fent aquest discurs d’investidura. En definitiva, moltes gràcies a tots. Vos promet que no vos defraudaré. D’això en podeu estar ben segurs.

He dit abans que els meus predecessors a la batlia m’han deixat el llegat d’un ajuntament ben gestionat, que ha sabut entendre quines eren les prioritats dels veïnats i quines eren les necessitats que s’havien d’atendre. Ara bé, això no vol dir que no hi hagi molta feina per fer en aquesta nova legislatura, i que no s’hagin d’abordar nous reptes i expectatives. Malament aniríem si ens penséssim que està tot fet. Molt al contrari. Malgrat la bona feina que s’ha dut a terme aquestes legislatures anteriors, sempre sorgeixen problemes i dificultats noves, i l’obligació dels que ens dedicam a l’activitat política consisteix a tractar de trobar solucions a les demandes dels ciutadans.

Durant la recent campanya electoral, he tengut ocasió de parlar amb molts de vosaltres d’aquests problemes. La major part de les alternatives i idees que hem plantejat per resoldre aquestes dificultats les heu conegut sobradament durant les setmanes que ha durat la campanya electoral. Per això, en un acte solemne com el d’avui, crec més encertat parlar d’intencions. És a dir, de quin és el tarannà que vull traslladar en aquesta nova etapa consistorial. Per aquells que em coneixeu, el que vos diré ara no vos vendrà de nou. Sabeu qui som, sabeu com som, sabeu d’on venc, i també sabeu que aquesta batlessa que avui es presenta amb orgull davant vosaltres és, per damunt de tot, una ciutadana més del municipi de Santanyí. Na Maria Pons, na Maria de Cas Saig, na Maria de s’Exclusiva. Aquesta és la que som, i amb batlia o sense ella, mai no seré una altra persona.

I per això no vos estranyarà que vos digui que vull que aquests pròxims quatre anys estiguin marcats, en primer lloc, per la proximitat. Vull ser una batlessa pròxima, que no es tanqui dins el despatx, que no es passi tot el dia de reunions, sinó que trobi sempre el temps suficient per escoltar els veïnats, per prendre nota de les seves propostes, i per conèixer de primera mà, cara a cara, les seves necessitats. Ja ho vaig dir durant la campanya: vull que aquest ajuntament tengui les portes ben obertes a tothom, i, a la vegada, sabent que no tothom té l’oportunitat o el temps per desplaçar-se a les dependències municipals, aquesta batlessa anirà, nucli per nucli, a trobar-se amb els residents de cada una de les localitats que conformen el nostre terme. Perquè tenc molt clar que no se m’ha escollit només per ser la batlessa de Santanyí, sinó que també som sa batlessa de tot el municipi sencer.

La proximitat, com vos he dit, serà una de les característiques del meu mandat. Però no l'única. També vull ser una batlessa de gestió. La meva impressió personal, que potser molts de vosaltres compartireu, és que, en línies generals, a la política d’avui en dia, li falta gestió, i li sobra ideologia, sectarisme i cordons sanitaris. Jo no vull ser una batlessa que posi línies vermelles, sinó una batlessa capaç de parlar amb qualsevol persona, entitat i organització, sigui quina sigui la seva orientació política. I capaç d’arribar a acords amb els partits que també formen part d’aquest Consistori, i que també representen, amb tota la legitimitat del món, els homes i dones del municipi de Santanyí.

Per això vull que les meves pròximes paraules estiguin dirigides als grups de l’oposició. Mirau, companys i companyes regidors de la coalició SUMA i del Partit Socialista: la campanya electoral, els mítings, la cerca del vot, han acabat. Ara, del que es tracta és que entre tots fem possible que aquest ajuntament funcioni. I per aconseguir-ho necessit la vostra col·laboració. Entenc perfectament que l’oposició ha de fer la seva feina, i que aquesta tasca inclou la fiscalització i el control de la labor de l’equip de govern. Difícilment, podria existir una democràcia digna d’aquest nom si uns partits no assumissin aquesta responsabilitat. Però més enllà de la lògica confrontació política, vos deman que siguem sensibles a una reivindicació amb la qual els ciutadans de cada vegada es mostren més exigents: que no mos barallem més del compte, que no ens perdem en discussions inútils, que no ens fem la traveta els uns als altres.

No és això allò que els veïnats esperen dels seus representants polítics. Més aviat, pens que esperen capacitat de consens, que lluitem per uns objectius comuns que vagin en profit de tot el poble, que ens sapiguem entendre i escoltar. En mi, companys i companyes regidors de l’oposició, trobareu una interlocutora lleial i humil, sempre que la vostra tasca sigui constructiva. No passaré cap "rodillo" ni pretendré callar les vostres veus. Molt al contrari, necessit les vostres idees i propostes. I necessit que en determinats temes, que exigeixen anar tots junts de la mà davant les institucions supramunicipals, sigueu els primers que vos impliqueu. Vos don les gràcies per endavant, perquè estic ben segura que puc comptar amb tots vosaltres.

Comença un període d’història d’aquest municipi que esper que sigui il·lusionant. A feina no ens guanyarà ningú. A il·lusió, com ja he dit, tampoc. I en encert, ja s’encarregaran els electors de dir-ho d’aquí a quatre anys.

Entretant, amigues i amics, sort i ventura.

Moltíssimes gràcies a tots, i visca Santanyí!

Maria Pons Monserrat


Source URL: https://www.ajsantanyi.net/node/136