Santanyí se suma a la campanya “No i Punt”

El caràcter multitudinari d’aquestes festes i el consum, sovint abusiu, d’alcohol i d’altres substàncies fan que augmentin les conductes rebutjables, que van des d’un tracte poc respectuós fins a violacions. Totes aquestes conductes són absolutament inadmissibles, no les podem normalitzar i obliguen els poders públics a intervenir, en l’àmbit de les nostres competències, amb diferents mesures per erradicar-les. Una intervenció que ha de començar per la prevenció.
Un dels objectius de la Direcció Insular d’Igualtat, dins el Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, és promoure que els espais d’oci siguin espais igualitaris, segurs i de gaudi tant per a homes com per a dones, lliures d’agressions sexistes, sexuals i LGTBIfòbiques. Aquest és l’objectiu de la campanya «No i punt!».

L’any 2016, la Direcció Insular d’Igualtat inicià la campanya «De festa, Mallorca lliure d’agressions sexistes No i punt!» per afegir-se a la iniciativa impulsada per la Regidoria d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics de l’Ajuntament de Palma, i fer-la extensiva als municipis de Mallorca. Es repartiren trenta-nou banderoles a trenta-un municipis de l’illa.

No i punt. De Festa, el municipi de Santanyí lliure d’agressions sexistes!

Aquesta campanya a la que es suma l’Ajuntament, té com a objectiu que tothom pugui gaudir de les festes i de l’espai públic en llibertat. Es pretén sensibilitzar i aconseguir una major corresponsabilitat social en l’abordatge de les agressions sexistes, enteses com les conductes exercides sobre una persona per motius de gènere, orientació sexual o aspecte físic en relació amb els estàndards estètics.

“No i punt s’adreça” tant a qui pateix una agressió o a qui la comet com a qui l’observa. La majoria d’agressions es produeixen sobre les dones i sobre altres persones amb identitats de gènere no hegemòniques, i la persona assetjadora pot ser qualsevol, fins i tot un company o una companya. En un context festiu, qualsevol persona en un moment donat pot traspassar els límits d’altres i no admetre-ho o reconèixer-ho.

Amb l’inici de les festes de Cala Figuera s’inicia aquesta campanya. Cal recordar que a les diferents festes dels pobles que s’hagin adherit en aquesta podreu observar les bandaroles, amb el lema NO I PUNT!!, Hi haurà banderoles penjades als llocs més visibles dels espais on es fa la festa, difusió dels fulletons informatius, per tal d’aconseguir una major corresponsabilitat social en l’abordatge de les agressions sexistes, i un punt d’informació a la festa jove de Llombards, 29 de juliol.

S’inicia d’aquesta manera una línea de treball preventiu, que es treballarà des de diferents àrees: policia, joventut, festes i serveis socials i que tendrà actuacions als centres educatius, col·lectius de dones i població general.

Enguany, la campanya vol fer una passa més. La Direcció Insular d’Igualtat del Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca ha elaborat un protocol marc de prevenció i d’actuació contra les agressions sexistes i sexuals que cada municipi adequarà a la seva realitat, tant institucional com de teixit associatiu i l’Ajuntamnet de Santanyí ja està treballant en el seu. L’objectiu és guiar l’actuació dels diversos ajuntaments a fi de millorar la resposta coordinada entre institucions i teixit associatiu contra les agressions sexistes que es puguin manifestar als espais d’oci i a les festes populars. Cada ajuntament és el responsable de difondre i de desenvolupar el protocol, així com de posar en marxa les eines i els recursos perquè es compleixi.