L’Ajuntament espera l’autorització de Costes per posar en marxa la bomba de Cala Santanyí

L’estiu de 2018 va ser el primer en el qual la platja de Cala Santanyí va tenir una bomba de recirculació d’aigua marina per evitar la proliferació de l’alga Alexandrium Taylori, que provoca que l’aigua canviï de color. De fet, va ser tot un èxit perquè des de la posada en funcionament, les aigües van estar sempre en perfecte estat. Però la bomba que fa la recirculació s’ha de retirar durant l’hivern i tornar a connectar a l’estiu, una feina que encara no s’ha pogut perquè falta l’autorització de la Demarcació de Costes de les Illes Balears. Un òrgan depenent del Govern Central que encara no ha contestat a la sol·licitud que l’Ajuntament de Santanyí fa ver el 15 de març d’enguany.

És per això que aquesta setmana la batlessa del municipi, Maria Pons, s’ha posat en contacte amb la nova cap de Costes, Almudena Domínguez, per accelerar el procés, ja que avui l’aigua ja comença a canviar de color. Segons a explicat Pons “sabem que el nou equip de Costes fa molt poc ha arribat al càrrec, però és urgent que posem solució a la situació de Cala Santanyí. La imatge de les nostres platges és fonamental per al municipi, i en aquest cas sabem com s’ha de resoldre un problema que afecta els veïnats i negocis de la zona. Per això demanem que se’ns autoritzi al més aviat possible que tornem a posar la bomba de recirculació perquè amb la previsió d’augment de temperatures dels pròxims dies el problema es pot agreujar”.

Cal recordar que ja l'octubre de 2016 es va encarregar un estudi de temperatures que va determinar la causa del canvi de color: l’alga Alexandrium. És una alga que fermenta perquè no es regenera l’aigua a cales estretes o on els corrents no regeneren l’aigua prou sovint. Per això només amb generar un corrent l’aigua tornava a tenir la seva transparència habitual. L’alga no té cap altre efecte sobre l’aigua més enllà del canvi de color, ni suposa cap classe de risc ni de contaminació.