L’Ajuntament i l’Obra Social “la Caixa” renoven el seu compromís amb la gent gran del municipi

S’ha signat un acord per reforçar el programa de Gent Gran i potenciar l’envelliment actiu i actualitzar la programació que ofereixen conjuntament a la gent gran de Santanyí.

L’Obra Social ”la Caixa” i l’Ajuntament de Santanyí reforcen, un any més, el seu compromís amb les persones grans amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa de Gent Gran a l’Associació de Gent Gran de Santanyí. Durant el conveni anterior, aquest centre ha acollit més de 20 activitats i tallers en els quals hi han participat més de 200 persones del municipi.

La batlessa de Santanyí, Maria Pons; la presidenta de l’Associació de la Tercera Edat de la localitat, Francisca Adrover, i Cristina Antich, Delegada de “la Caixa” a Balears, han signat avui el conveni que renova, per un any més, l’objectiu de millorar el benestar d’aquest col·lectiu en el marc del programa dedicat a la gent gran. El programa de Gent Gran de l’Obra Social ”la Caixa” s’actualitza i amplia els tallers de promoció de la salut i el benestar amb el nou taller En forma!, els projectes de participació social i voluntariat, els de formació en tecnologies de la informació i comunicació i una nova línia de desenvolupament vital amb el programa Viure bé, sentir-se millor.

Des de l’any 1999, l’Ajuntament de Santanyí i l’Obra Social “la Caixa” treballen conjuntament per actualitzar el programa d’atenció a través d’aquests convenis de col·laboració que beneficia els usuaris de l’Associació de Gent Gran de Santanyí.

L’objectiu del programa de Gent Gran és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se alhora a les seves necessitats actuals.

El programa inclou tallers de promoció de la salut i el benestar, projectes de participació social i voluntariat, i projectes de formació en tecnologies de la informació i comunicació.

 

Tallers de promoció de la salut i el benestar

Despertar amb un somriure

Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d’informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

 

Activa’t

L’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer com funciona el nostre cos —en particular, el cervell— i quins són els efectes de l’envelliment, i posar a l’abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d’ajudar a entendre la importància d’una vida activa amb vista a gaudir d’un benestar més gran en aquesta etapa de la vida.

Menys dolor, més vida

Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l’edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran.

 

Entrena

És un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l’autonomia, a cuidar-se i a recuperar l’activitat física.

 

Exercit@ la teva ment

Plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d’una manera senzilla i entretinguda, com a clau d’un envelliment satisfactori i saludable. Entrant a www.activalament.com, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell: el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l’atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu.

 

Alimenta el teu benestar

Aquest taller ofereix pautes i hàbits per tenir una alimentació saludable i equilibrada que ajudi a millorar la salut

 

En forma!

Es tracta d’un dels programes més nous: és un taller d’exercici físic, orientat a millorar la condició física de la gent gran. S’hi treballen el manteniment i l’increment de la força i la potència muscular, l’equilibri i la coordinació per conservar una bona forma física.

 

Tallers de desenvolupament personal i cicle vital

 

Viure com jo vull

El taller contribueix a deixar d’entendre aquesta etapa com un període de pèrdues i passar a centrar-se en les oportunitats que ofereix. En les sessions d’aquest taller es treballen temàtiques com les motivacions, el control de la pròpia vida, la planificació del temps, la presa de decisions, el pensament positiu, les relacions i la concessió de permís a un mateix.

 

Viure en positiu

L'objectiu és intentar promocionar els valors de la dignitat i autonomia per afrontar l'etapa d'envelliment, contribuint al creixement i el desenvolupament personal. A les sessions del taller es treballen temàtiques com la resiliència i la capacitat d'adaptació; fortaleses psicològiques com la saviesa, la curiositat, el coratge, la perseverança i el sentit de l'humor; prevenció i gestió de conflictes; o sentir-se bé en soledat.

 

Viure és descobrir-me

En aquesta activitat es pretenen identificar i promoure recursos personals que ajudin les persones a explorar els seus propis límits, créixer i desenvolupar-se personalment. Així, al llarg de l’itinerari s’ofereixen oportunitats per reflexionar i identificar les possibilitats que proporciona la vida quotidiana per desenvolupar una vida plena, parant una especial atenció a reptes associats als límits auto imposats, els canvis socials que configuren noves situacions i els nous entorns de relació.

 

Formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

 

Inicia't a la informàtica

En aquest taller s’ensenyaran les funcions més bàsiques de l'ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s'iniciaran en el món d'Internet i el correu electrònic.

Crea i dissenya un document de text

L’objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.

Retoc fotogràfic i presentacions digitals

En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s'edita una presentació digital (PowerPoint) on s'incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.

Connecta't a la Xarxa

Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d'última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l'entorn més proper.

Incorpora Internet en el teu dia a dia

Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d’informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s’iniciaran en l’ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.

Projectes de participació social i voluntariat

 

Amics Lectors (formació)

Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica i dinamitzades per voluntaris. Es preveuen activitats formatives.

 

Grans Lectors (tertúlia)

Participació en tertúlies al voltant de la lectura d’un llibre triat especialment per la seva temàtica. Aquest taller serà dinamitzat per professionals i es durà a terme en aquells centres on es valori la dificultat que sigui dinamitzat per voluntaris.

 

Acció Local

Activitat per desenvolupar un projecte de voluntariat amb entitats i agents del territori en funció de les necessitats específiques de cada zona.

 

Recursos formatius en TIC

Taller adreçat a persones voluntàries que necessiten una formació específica en algun recurs informàtic per poder desenvolupar projectes de voluntariat.

 

Aula oberta d’ActivaLaMent

Activitat per dinamitzar aules obertes en què els voluntaris introdueixen els participants en l’ús de la plataforma d’estimulació cognitiva ActivaLaMent. Es preveuen activitats formatives.