Ses Salines, Campos i Santanyí reclamen a Armengol que doti a la comarca d'una planta dessaladora portàtil per a pal·liar els efectes de la sequera i la pèssima qualitat de l'aigua per al consum humà en el sud de Mallorca

Els ajuntaments de Ses Salines, Campos i Santanyí sol·liciten al Govern de Francina Armengol que doti a la comarca d'una dessaladora portàtil, amb l'objectiu de combatre els efectes de les cada vegada més freqüents sequeres en la zona, així com per a pal·liar les pernicioses conseqüències sanitàries de la pèssima qualitat de l'aigua subministrada per al consum humà en aquests municipis.

Els batles Juan Rodríguez, Francisca Porquer i Maria Pons han fet front comú per a instar la presidenta Armengol que financi la infraestructura amb fons de la ecotaxa, la inversió de la qual calculen en uns 14 milions d'euros. Una infraestructura que, gràcies a la seva portabilitat, podria moure's i utilitzar-se en altres zones de l'Illa quan les circumstàncies ho requereixin.

Segons els batles de Ses Salines, Campos i Santanyí, amb el concurs d'aquesta nova infraestructura es garanteix el subministrament d'aigua apta per al consum humà, s'abarateixen costos i, per tant, el preu final de l'aigua per al consumidor, i amb ella s'avança en la transició energètica, ja que funciona amb energia solar.

Cal recordar que el sud de Mallorca és una de les zones amb menys precipitacions de Balears. En els últims anys s'ha detectat una problemàtica en relació amb les aigües subministrades pel consum

humà. Actualment la massa d'aigua de Santanyí està molt salinitzada i la que subministra a Campos i Ses Salines presenta, a més de salinització, un elevat nivell de nitrats.

Les dades de la revisió del Pla Hidrològic dels Illes Balears PHIB (2021-2027) presenten valors d'índex de sobreexplotació del 116 % a Santanyí, del 121 % en el Pla de Campos o del 120 % en Cala D’Or. Al no disposar de més recursos subterranis en la zona ni la possibilitat d'aconseguir pous en la zona que aportin cabal en quantitat i qualitat suficient, ni tenir una perspectiva a curt termini de l'arribada de la xarxa troncal en alta d'aigua potable subministrada pel Govern, a través de Abaqua, aquests municipis requereixen buscar noves solucions al subministrament d'aigua potable amb l'objectiu de contribuir a la millora de la qualitat de l'aigua per a consum humà i garantir el seu subministrament.

El projecte compleix amb l'Estratègia d'Inversions Illes Balears 2030, ja que es millorarà la qualitat dels aqüífers en eliminar les extraccions i s'aconsegueix una millor eficiència del sistema de proveïment, aconseguint l'aigua subministrada els paràmetres habituals per a consum.

D'altra banda, el consum energètic de la dessaladora es resol amb plaques fotovoltaiques amb una potència de 300 kwp que produeixen l'energia necessària del sistema, sent per tant una planta sostenible.

En el projecte es contemplen les conduccions de presa d'aigua de la mar i de l'abocament de la salmorra així com dipòsits necessaris del sistema, previ a ser enviada mitjançant noves canalitzacions fins als dipòsits de capçalera del subministrament municipal. La inversió prevista serà de 14 milions d'euros.

“El projecte tindrà una gran repercussió social amb la millora de la qualitat de l'aigua d'aixeta i estalvi familiar en poder evitar l'elevat cost de comprar aigua embotellada per a la taula i cuinar”, conclouen els alcaldes de Ses Salines, Campos i Santanyí.