L’organista Miquel Bennàssar, protagonista del tercer concert del Festival de Música de Santanyí

El Festival Internacional de Música Vila de Santanyí s’ha consolidat com un dels esdeveniments més importants del calendari cultural de municipi, que reuneix artistes de tot el món i que de cada any atreu més espectadors. L'any 2019 s’arriba a la setena edició del festival, i el pròxim diumenge 4 d’agost a les 20.00 a l’església de Santanyí, tindrà una cita que no es pot deixar escapar. I és que Miquel Bennàssar tocarà l’orgue de Jordi Bosch que hi ha al temple santanyiner, i que és considerat com una de les grans joies del patrimoni musical de Mallorca.

Miquel Bennàssar, nascut a Sa Pobla (Mallorca), començà els estudis musicals amb 16 anys. El 1987 obté el diploma de professor de piano al Conservatori de Mallorca. Format principalment a Basilea (Suïssa) en l’especialitat d’orgue i instruments de tecla històrics amb Jean-Claude Zehnder. Com a concertista ha fet concerts als festivals d’orgues històrics més rellevants d’Europa. Coordinador i consultor tècnic en projectes de restauració d’orgues històrics i de nova construcció a Mallorca . Des del 2006 és el director artístic del cicle “Els Matins de l’Orgue / Música i Mercat” que es duu a terme tots els dissabtes durant l’any a l’orgue de Grenzing (2006) de l’església d’Alaró . Amb motiu del 10è aniversari de l’esmentat cicle, ha enregistrat el CD Improvisacions (2017), finalista als premis Enderrock.

L’orgue de Santanyí, construït el 1762 pel mallorquí Jordi Bosch (1739-1801), sorprèn els entesos per la majestuositat i alhora poesia de les seves veus i la seva avançada tecnologia que el converteix en únic del seu gènere. L’orgue de Santanyí és considerat un dels orgues barrocs més importants d’Europa. El seu constructor, Jordi Bosch, també és autor dels orgues del convent de Sant Francesc de Palma, de la capella del Palau Reial de Madrid i del monumental orgue de la catedral de Sevilla. Pels seus mèrits va ser nomenat orguener reial de Carles III. La impressionant façana i la decoració de l’orgue són obra del dominic fra Albert Borguny. L’orgue procedeix de l’antic convent de Sant Domingo de Palma. A causa de la demolició del convent, l’Ajuntament de Santanyí va comprar, el 1837, a l’orguener Guillem Puig l’esmentat instrument per instal·lar-lo a l’església. En no disposar d’espai suficient per col·locar-lo, només se’n va poder muntar una part, bàsicament la façana. Els altres elements s’hi han anat incorporant progressivament. Després de diverses reformes, va ser el 1983 i el 1986 quan l’orguener Gerhard Grenzing li donà la configuració actual. Pendent, en queda la recuperació definitiva amb la incorporació necessària del tercer teclat (orgue d’ecos) i la incorporació dels tubs i mecanismes restants. Aquest serà el nostre proper objectiu i el de les institucions i la societat mallorquina.