Jornada de portes obertes al jaciment arqueològic de na Nova de Cala Llombards

Una vegada finalitzada la primera campanya del projecte de consolidació i adequació del jaciment arqueològic de na Nova, s’ha celebrat una jornada de portes obertes per a tots els veïnats del municipi i per qui volgués conèixer la història d’aquest talaiot. Va ser dilluns horabaixa, emmarcada en el programa de festes de Cala Llombards (el jaciment està situat a l’entrada del nucli), amb l’organització de l’associació cultural LAUSA i l’associació de veïnats, i la col·laboració de l’Ajuntament de Santanyí.

Al jaciment de na Nova, també conegut com sa Talaia d’en Cama, s’hi ha començat a fer feina enguany, amb una primera neteja de la vegetació que gairebé el cobria sencer. Una tasca que es va poder fer gràcies a la col·laboració d’un gran nombre de voluntaris, tal com expliquen des de LAUSA, i que va permetre començar a entendre l’abast i monumentalitat del jaciment. Durant l’estiu d’aquest 2019 un equip de joves arqueòlegs s’ha sumat al projecte aportant rigor científic, i també amb la voluntat d’atreure la ciutadania amb un projecte didàctic i educatiu. Precisament per això, durant la jornada de portes obertes hi va haver una exhibició de fosa de metalls en tècnica prehistòrica, i un taller de talaiots en miniatura per als més petits.

De fet, més d’un centenar de persones es van acostar fins al jaciment de Cala Llombards, que és un dels nombrosos poblats de l’Edat del Bronze que hi ha a Mallorca. El conjunt està format per un talaiot i d’altres estructures arquitectòniques visibles des de fa anys. Segons els arqueòlegs, amb els primers treballs de neteja es comença a intuir la seva complexitat i magnitud, tot i que encara és aviat per establir la seva funcionalitat i articulació. Del conjunt destaca el talaiot de planta circular que amb més de tes metres d’alçada domina tot el jaciment; construït amb el característic aparell de grans blocs de pedra, presenta un bon estat de conservació. El diàmetre extern és d’uns dotze metres i l’intern de sis, disposa d’un corredor que condueix a l’interior i en la part del mig es pot observar l’enorme columna central caiguda.

Tant la batlessa del municipi, Maria Pons, com la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens, han agraït la feina que desenvolupa en aquest i d’altres projectes l’associació LAUSA, i també la de l’Associació de Veïnats de Cala Llombards. Com ha explicat Pons: “és un privilegi per al nostre municipi comptar amb una associació com LAUSA que fa una feinada per acostar la història i el nostre patrimoni a la ciutadania, i per això, sempre tendrà el consistori al seu costat. De la mateixa manera que també és una sort que els veïnats de Cala Llombards i es Llombards, s’impliquin en iniciatives com aquesta. A tots ells, així com als voluntaris, els hi repetim que poden comptar amb l’Ajuntament”.