L’Ajuntament de Santanyí trasllada la seva preocupació per l’estat del Parc Natural de Mondragó a la Conselleria de Medi Ambient

Davant l’incendi que va tenir lloc el dia 25 de juny al Torrent Roig que desemboca a la platja de s’Amarador, al Parc Natural de Mondragó, l’Ajuntament de Santanyí, ha enviat un escrit a la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, per traslladar la seva preocupació davant l’estat d’aquesta zona. Tal com s’explica en la missiva signada per la batlessa de Santanyí, Maria Pons, el consistori ha detectat com des de les tempestes dels últims anys, els torrents, garrigues i zones boscoses es troben en molt mal estat de conservació. Segons ha detallat la batlessa, “no hi ha ningú que estimi més Mondragó que els santanyiners i els propietaris de les finques del parc natural. Fa molt de temps que ens arriben queixes i preocupació per la vegetació i la brutor que s’acumula a punts molt concrets. I el passat cap de setmana vàrem tenir un ensurt que considerem que no s’ha de repetir: un incendi, que gràcies a la ràpida actuació dels serveis d’emergències no va anar a més. És urgent que la Conselleria de Medi Ambient hi posi remei”. 

De la mateixa manera, l’Ajuntament de Santanyí, recorda que a l’última reunió de la junta rectora del Parc Natural de Mondragó, celebrada l'octubre de 2021, ja va demanar sobre la retirada dels arbres i la vegetació caiguda al parc després dels temporals dels anys 2019 i 2020. Cosa que posa de manifest la preocupació i la voluntat del consistori de mantenir el parc en les millors condicions possibles per evitar riscos per als veïnats, els visitants i el medi ambient.  

A més, Maria Pons, ha insistit el fet que “el compromís de l’Ajuntament de Santanyí amb el Parc Natural de Mondragó és total i indubtable. Des de la seva creació, ara fa 25 anys, hem estat sempre a la seva disposició. M’atreviria a assegurar que no hem faltat mai a cap sol·licitud del parc, dels propietaris i els veïnats, perquè es tracta d’un dels espais més estimats pels santanyiners i santanyineres. Posar-ho en dubte és una falta de respecte a la memòria i el compromís de tots els que han treballat i lluitat per defensar i protegir Mondragó i el seu entorn”.  

Cal recordar que a l’incendi de dia 25 de juny va cremar 1.600 metres quadrats de pinar, al qual van intervenir Bombers del Consell de Mallorca, de l’IBANAT, dos helicòpters, una avioneta, i efectius de la Policia Local de Santanyí i de l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil de Santanyí, per a desallotjar la platja de s’Amarador. A l’escrit dirigit a la Conselleria de Medi Ambient, el consistori també recorda que en les últimes setmanes s’ha trobat una garrafa de benzina i d’altres deixalles a la zona del parc, cosa que podria indicar l’arribada d’una pastera.  

És per tota això, que l’Ajuntament de Santanyí ha sol·licitat una resposta urgent a la problemàtica, ja que la situació és aliena al consistori, perquè el parc no entra dins les seves competències, i es podria tornar a repetir una desgràcia sense tanta sort com la darrera.