Lídia Gázquez, Roger Coch i Jordi Casado, guanyadors dels premis de poesia, narrativa i teatre de Santanyí de 2023

El Teatre Principal de Santanyí ha tornat a acollir aquest cap de setmana un dels actes més importants i esperats del calendari cultural del municipi: el lliurament dels premis literaris. Així, la XXXVIII edició del Premi Bernat Vidal i Tomàs ha estat pel recull de poemes de Lídia Gázquez Olivares, titulat L’Animal perfecte. El guanyador de la sisena edició del Premi Antoni Vidal Ferrando de Narrativa ha sigut per la novel·la Les cinc ciutats d’Ul-dri’ak de Roger Coch Elias. I en la segona convocatòria del Premi de Teatre Vila de Santanyí ha sigut per Jordi Casado i Olivas, amb l’obra titulada Temps mort.

El jurat format per Glòria Julià, Miquel Bezares i Pau Sif, per poesia, va arribar al seu veredicte per unanimitat; mentre que el format per Sebastià Alzamora, Jaume C. Pons Alorda i Lucia Pietrelli, per narrativa, va decidir l’obra guanyadora, també per unanimitat. Per a la modalitat de teatre, el jurat format per Carlota Oliva, Joan Tomàs Martínez i Rafel Duran, també va escollir el guanyador per unanimitat.

Enguany, el nombre d’obres presentades ha arribat a 117 entre els tres guardons. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Santanyí va rebre 38 manuscrits per al Bernat Vidal i Tomàs, 35 per a l’Antoni Vidal Ferrando, i per al premi que complia el seu segon aniversari, el de la modalitat de teatre, va rebre 44 textos. 

La regidora de Cultura, Ricarda Vicens ha destacat la participació en els premis, així com la qualitat de les obres. També ha volgut deixar constància de l’esforç que fa l’Ajuntament de Santanyí, “la gran quantitat d'obres rebudes suggereix que Santanyí és una destinació atractiva per als creadors, el que ens omple d'alegria. La regidoria de Cultura ha treballat dur per mantenir el municipi viu i actiu amb activitats culturals, i el fet que hagin rebut més de 115 obres per als premis literaris és una clara mostra de l'èxit aconseguit. A més, aquesta xifra és encara més significativa si tenim en compte que aquesta és només la segona convocatòria per a la modalitat de teatre.”.   

La dotació econòmica del Premi Antoni Vidal Ferrando de narrativa és de 5.000 €, més la publicació de l’obra; el Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia suposarà 3.500 € per al guanyador, i també la publicació del treball premiat. I de la mateixa manera, el Premi de Teatre Vila de Santanyí també estarà dotat 3.500 €, i la publicació de l’obra.   

La batlessa de Santanyí, Maria Pons, tancar l’acte de lliurament donant l’enhorabona als guanyadors, agraint la participació de tants de candidats, i també donant les gràcies a tots els qui contribueixen al fet que els premis siguin una realitat, i a tots els qui mantenen viva la vida cultural del municipi.  

Una vegada acabat l’acte de lliurament, la vetllada es va acomiadar amb l’actuació d’Entreveus i de Sebastiana Bover, Aina Cherfils i Victorí Planells, que van interpretar diferents peces sobre autors i poetes santanyiners.