Es presenten més de 100 obres als Premis Literaris Vila de Santanyí 2024

Els Premis Literaris Vila de Santanyí, una vegada més, han superat el centenar d'obres presentades, fins a arribar a 104 creacions rebudes en les tres modalitats convocades. Al departament de Cultura del consistori santanyiner han arribat aquest notable nombre d'obres, confirmant la força d'aquests premis. Concretament, el XXXIX Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia ha rebut 41 propostes, superant les rebudes l’any passat; mentre que el VII Premi Antoni Vidal Ferrando de narrativa ha comptat amb 32 creacions. D'altra banda, per a la tercera edició de la modalitat de teatre, s'han rebut 31 textos.

La batlessa, Maria Pons, ha expressat el seu orgull per la bona acollida dels premis, especialment en la convocatòria del premi de teatre. Pons ha destacat: “la modalitat de teatre dels Premis Literaris Vila de Santanyí va ser un gran encert que es demostra en cada convocatòria. Els autors responen amb entusiasme i en fan arribar moltíssimes propostes, cosa que només ens pot fer sentir orgull de la feina que estam fent per al desenvolupament de la creació literària i de la cultura al municipi de Santanyí".

Els Premis Literaris Vila de Santanyí 2024 compten amb un pressupost de gairebé 30.000 euros, destinats a la dotació econòmica de cada modalitat, l'organització de les convocatòries, els premis i els jurats. Les obres presentades són originals, inèdites i redactades en llengua catalana, amb la condició que els textos teatrals no hagin estat representats ni llegits prèviament. La temàtica és de lliure elecció pels autors, que només poden presentar una obra a cada categoria.

Ara els jurats hauran de començar a fer les valoracions de totes les obres. Els guanyadors es donaran a conèixer en un acte públic el dissabte dia 27 d’abril d’enguany; les obres es publicaran posteriorment a la col·lecció Ossos de sol d’Adia Edicions. La presentació dels llibres es farà durant les festes de Sant Jaume a l’estiu de 2024. El jurat estarà format per tres membres destacats de cada gènere literari convocat, més una persona que exercirà de secretari/ària sense vot. En aquesta edició, seran, a la modalitat de poesia: Glòria Julià, Miquel Bezares i Maria Sevilla; a la de narrativa: Jaume C. Pons Alorda, Lucia Pietrelli i Bernat Nadal; i a la de teatre: Carlota Oliva, Joan Tomàs Martínez i Rafel Duran. 

Mateu Nadal, regidor de Cultura de Santanyí, s'ha mostrat satisfet per l'acollida dels escriptors en els premis del 2024, “sabem que el municipi de Santanyí té estirada entre els creadors, i això és motiu de màxima alegria. La regidoria de Cultura fa molta feina perquè el municipi sigui viu i actiu amb temes culturals, i tenir més de 100 obres candidates als premis literaris n’és un gran exemple. Estam especialment orgullosos de la convocatòria del premi de teatre, que enguany torna a superar la trenta d’obres presentades”.

El Premi Antoni Vidal Ferrando de narrativa té una dotació econòmica de 5.000 €, juntament amb la publicació de l'obra guanyadora; el Premi Bernat Vidal i Tomàs de poesia consistirà en 3.500 € per al guanyador, també amb publicació; i de manera similar, el Premi de Teatre Vila de Santanyí rebrà 3.500 €, juntament amb la publicació de l'obra.